Skip to main content

 

Seo uzmanları olarak danışmanlık verdiğimiz web sitelerini daha görünür kılmak ve özellikle pazar liderleri kadar büyük reklam bütçelerine sahip olmayan küçük işletmelerin organik trafiklerini arttırarak Google’ın sempatisini kazanmak için büyük bir çaba harcıyoruz. Google’ın crawler’larını memnun etmek için o kadar çok zaman harcıyoruz ki bazen daha kapsayıcı olabilecek basit noktaları kaçırıyoruz. Aslında her şey büyük resmi görebilmekle ilgili 🙂

Semantik arama, SEO çalışmalarının yürütülme biçiminde tamamen devrim yaratabilecek önemli bir geliştirme olarak seo uzmanları tarafından anlaşılmayı ve uygulanmayı bekliyor.

 Semantic Search Nedir?

Semantic kelimesi bir şeyin özünü ifade eder ve kelimelerin ve özlerinin incelenmesiyle ilgilenir. Buradan hareketle, semantic search, arama yapan kişinin amacını contextual meaning (bağlamsal anlama) aracılığıyla anlayarak ona en uygun ve daha doğru sonuçları döndürmeyi amaçlar. Bu haliyle daha kişiselleştirilmiş sonuçlar sunduğu ya da sunmaya çalıştığı söylenebilir.  

Semantic search engine’lar anahtar kelimelere değil kullanıcının search yaptığı kelimenin anlamıyla ilgilenir. Dolayısıyla search edilen sorgunun anlamı ve kullanıcının niyeti bu anlamda önemlidir. Semantic search, kavram eşleştirme, eş anlamlı kelimeleri anlama ve doğal dil algoritmalarını kullanıp yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri sezgisel ve duyarlı bir veritabanına dönüştürerek daha etkileşimli arama sonuçları sağlar. Bu anlamda Google’ın knowledge graph’larının, semantic search’de bir yeterlilik paradigması olduğu söylenebilir.

Arama Motorları Neden Semantic Search Kullanır?

Aslında birkaç nedeni var;

İlk neden maliyetteki düşüklük olarak ifade edilebilir. Bu anlamda konu hiyerarşisi, kavram bağlantısı ve semantic search öğeleri üzerinde otorite olan web sitelerinin tüm benzer sorguları işleyebileceğini bilir. Böylece, bir Arama Motoru, mümkün olan en iyi sonuç sayfasını oluşturmak için daha az hesaplama, tarama, indeksleme ve sıralama kaynakları harcayabilir.

 Bir diğeri ise insanlar semantik varlıklardır. Çoğu zaman benzer ve yakın şeyleri aynı derecede birbiriyle eşleştirir ve benzer şeyleri birlikte sınıflarlar. Semantic search de doğal dil işleme(Natural Language Processing) kurallarını uygulayarak tam olarak böyle çalışır. Yani insanların düşünme biçimine uygun bir search engine olduğunu söyleyebiliriz. Diğer ve en çok bilinen kullanım nedenlerinden biri de semantic search webi çok daha rahat organize etme şansı verir.

 People Also Ask, Knowledge Panels gibi sonuçlar da semantic search ile ilgili sonuçlardır.

 Semantic Search İşleyişinde Google’ın Hangi Teknolojileri Rol Oynar?

 Semantic Search ile ilgili Google teknolojileri ve güncellemeleri süreçlerinde 4 önemli dönüm noktası vardır.

 Knowledge Graph: 

Google’ın 2012 de yayınladığı Knowledge Graph, bir context içinde birbiriyle bağlantılı olan tanımları ve boyutları olan varlıkları içerir. Arama motorları bilgi grafiği ile gerçek dünyadaki varlıkları anlar ve içeriğin doğruluğunun anlaşılmasına yardımcı olurlar. 

Google knowledge graph görseli

Kısacası, anahtar kelime eşlemeden anlamsal eşlemeye geçişi başlatan ve etkinleştiren bir teknolojidir. Knowledge Graph’ları beslemenin iki ana yöntemi vardır:

    1. Yapılandırılmış veriler
    1. Metinden entity alma yöntemi

 

İkinci nokta için arama motorunun doğal dili anlaması gerekir. İşte o zaman aşağıdaki üç algoritmik güncelleme devreye giriyor.

Hummingbird

2013’te Google,  daha iyi arama sonuçları döndürmek için makine öğrenimi kullanmasına izin veren Hummingbird adlı bir arama algoritması başlattı. Özellikle karmaşık arama sorgularını anlamaya yardımcı olan bu algoritma, tek tek anahtar kelimeler üzerinden arama sorgularının anlamına yani bir bakıma cümlelere odaklanan ilk önemli güncellemeydi. Zamanla Hummingbird sayesinde anahtar kelime yoğunluğu bir sıralama faktörü olarak kriter olma özelliğini kaybetmeye başlamıştı.

RankBrain

RankBrain, karmaşık makine öğrenimi algoritmalarından faydalanarak yeni sorguları anlamak ve geçmişteki kullanıcı sorguları ile ilişkilendirmek için kullanılıyor. Tüm arama sorgularının %15’inin yeni olduğu düşünüldüğünde bu çok büyük bir rakamı ifade eder. Ayrıca bu şekilde Google, webin semantik yapısını da korumuş oluyor.

RankBrain için bir seocu olarak yapabileceğiniz tek şey, search intent’i tatmin etmektir .

BERT

BERT algoritması içerik içindeki bilgileri daha iyi anlamak, varlıkları tanımak ve varlıklar arası ilişkileri daha iyi anlamlandırmak için kullanılan bir algoritmadır. BERT ile arama motorları uzun ve karmaşık cümleleri ve sorguları anlamayı geliştirdiler.  Anlatımdaki belirsizliklerle başa çıkmak için bir çözüm üreten bu güncelleme ile arama motorları kelimelerin bağlamını daha iyi anlamaya ve daha uzun sorgular için daha iyi semantic search sonuçları oluşturmaya başladı.

Semantic Search İçin Optimizasyon Önerileri

  • Anahtar Kelimelere Değil konuya odaklanmak gerekiyor

Arama motorları, semantic search ile kullanıcılara en değerli ve alakalı sonuçları sunmaya çalışıyor, bu nedenle içeriğin her zamankinden daha kapsamlı ve bilgilendirici olması gerekir. Geniş bir arama teriminin her varyasyonu için kısa, sığ içerik sayfaları oluşturmak yerine, konunun tamamını kapsayan, her zaman geçerli, kapsamlı bir kılavuz oluşturmaya çalışmak başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Örneğin “orkide çiçeği bakımı” konusu için daha önceleri aşağıdaki kelimeleri hedefleyerek üst sıralarda da yer alabilirsiniz,

  • Orkide bakımı nasıl yapılır?
  • Orkide çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır?
  • Beyaz orkide çiçeği bakımı
  • Mavi orkide çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  • Mini orkide bakımı

 

Google artık tüm bu aramaların hemen hemen aynı anlama geldiğini anlıyor ve hepsi için çoğunlukla aynı sayfaları sıralıyor. Artık amaç, yalnızca bir anahtar kelime için sıralama almak değil, bir konuyu derinlemesine ele almak olduğu için hangi alt konuların yazılacağını bilmek önemlidir. Yine orkide bakımı konusu için yukarıdaki kelimelerin birinde sıralama alan bir web sitesinin diğer kelimelerde de sıralama aldığını görebilirsiniz.

Burada dikkatli olmak gereken bir nokta var; belirli bir konuyu hedeflemek, o konuyla ilgili her şeyi kesinlikle yazmanız veya çok derine inmeniz gerektiği anlamına gelmez.

  • Arama amacını iyi anlayıp değer yaratın

 Sıralanmak istediğiniz alanı iyi belirledikten sonra organik search stratejinizi bunun üzerine kurabilirsiniz.

–   Sıralamak istediğiniz anahtar kelime türleri nelerdir?

–   Şu anda rekabete girilen kimler var?

–   Onları iyi konumda tutan nedir?

–   Nasıl daha iyi olabilirsiniz?

–   İçeriğinizle kim etkileşime giriyor? Hedef kitleniz kimler?

–   Site genelindeki müşteri yolculukları da dahil olmak üzere, kullanıcılarınızın içeriğinizle ilgili deneyimlerini nasıl iyileştirebilirsiniz?

–   Müşterinizin karşılaştığı her organik arama temas noktasında hedefinize nasıl daha iyi ulaşabilirsiniz?

 Yeni bir içeriğin ana hatlarını çizmeye başlamadan önce, arama amacını anlamak için en üst sıradaki sayfalara bakmak isteyebilirsiniz.

  • Structured data kullanmak işe yarıyor

Schema markup arama motorlarına sayfanız ve içeriğiniz hakkında bilgi vermenin alternatif bir yoludur. Schema.org websitesi, ilişkili yüzlerce schema türü içerir. Bunları, içeriğinizi Google’ın karmaşık algoritmalar olmadan anlayabileceği şekilde işaretlemek için kullanabilirsiniz.

Tüm bunlar dışında aşağıdaki yöntemleri de içeriklerinizi oluştururken kullanabilirsiniz,

–   İçeriklerinizde subjektif cümleler kullanmaktan kaçınmanız ve öneride bulunurken örneklendirme yapmanız fayda sağlayacaktır.

–   Mümkün olduğunca numerik istatistikler, yüzdeler vb kimsenin aklında soru işareti bırakmayacak cümleler kurmayı deneyebilirsiniz.

–   Soruları yanıtlarken konudan çok uzaklaşmamanız önerilir.

Sonuç

Semantic search geliştirmesinin, kullanıcıların daha alakalı ve değerli içerik elde etmesi ve dolayısıyla yayıncıları bu tür içerik üretmeleri için motive etmesi açısından tüm içerik ekosistemini değiştirdiği söylenebilir. Bu nedenle kelimelere değil cümlelere odaklanmak, hedef kitleyi tanıyıp kapsayıcı, net ve objektif içerikler üretmek önemli bir hale gelmektedir.

Hiçbir teknik geliştirme yapmadan sadece içerikleri semantic search’e uygun olarak düzenleyerek elde edilen başarıların örneklendirildiği case studyler ışığında webin yüzünün olumlu yönde değişeceğini ve kullanıcılar ve arama motorları için daha iyi bir hal alacağını tahmin etmek zor değil.

Bununla birlikte dilerseniz  Featured Snippet Nedir ve Nasıl Yapılır? adlı blog yazımıza göz atabilir, başarılı bir SEO ajansı ile anlaşarak  doğru stratejiler ile web sitenizin görünürlüğünü arttırabilirsiniz.

Sources

https://www.crazyegg.com/blog/everything-about-semantic-search/

https://www.woorank.com/en/blog/how-semantic-search-works

https://www.holisticseo.digital/theoretical-seo/semantic-search/

https://www.theleverageway.com/blog/google-semantic-search/

 

[simple-author-box]
Bize Ulaşın
[wpforms id="17395"] Kapat