Skip to main content

Google’ın içerik konusundaki duruşu, kullanıcı odaklılığına öncelik verir ve kalitesini, yararlılığını ve otoritesini vurgular. Bu yaklaşım, Google’ın algoritma güncellemelerinde de son yıllarda kendini sıkça göstermekte.  İçerik üreticileri, sorunsuz bir sayfa deneyimi sunan, değerli ve konunun uzmanı kişiler tarafından hazırlanmış içerikleri oluşturmaya öncelik vermelidir.

Google’ın önerileri belirli içerik oluşturma yöntemlerini dikte etmese de, kullanıcı değerinin önemini vurgular. Etkili içerik stratejileri, yüksek kaliteli ve önce insanlar için içerik üretilen metinleri baz alır.

Google’ın yapay zeka içeriğine yönelik değişen yaklaşımı

Yapay zeka ile içeriği ölçeklendirme için 7 adımlı bir süreç

Bu önerileri göz önünde bulundurarak ve yapay zekayı bir araç olarak kullanarak bu önerileri karşılayan harika içerikler oluşturabilirsiniz. Bu, doğru temeli oluşturmakla ve kitleyi anlamakla başlar. İşletme gelirini artıran yüksek kaliteli, kullanıcı ve arama motoru dostu içerik oluşturmak kulağa karmaşık gelse de, içeriğin faydası gözetilerek çalışılmalıdır.

Gemini, ChatGPT, LLaMA gibi içerik oluşturucu yapay zeka modelleri, web sitelerinde yayınlanan içerikleri öğrenmeye devam ettikçe, doğru ve yararlı içerikleri oluşturmak son derece kolaylaşacaktır. İçeriğin doğru konularını belirlemek, tutarlı bir marka sesinde oluşturmak ve doğru hedef kitlelere yönelik oluşturmak ise insan gücünün devreye girdiği nokta olacaktır.

Ölçeklendirme için 7 Adımlı Süreç

Markaların yapay zeka kullanarak etkili içerik planları oluşturması için yedi adımı belirledik. Bu adımlar, içerik fikirlerinden başarıyı ölçmeye kadar her şeyi kapsar, böylece içerik kullanıcılar için değerli olur ve aramada iyi performans gösterir.

  • Ne yazılacağını bilmek (içerik zekası).
  • Marka sesini, tonunu ve içerik için yolculuğu haritalandırmak.
  • Konular ve marka sesiyle içerik oluşturma.
  • Varlıklar ve ilgili konular için içeriği optimize etme.
  • İçerik dağıtım iş akışlarını kurma.
  • Sayfa deneyimi, teknik altyapıyı sağlama.
  • Performansı ölçme ve analiz etme (içerik analitiği)

Adım 1: Ne yazılacağını bilmek (içerik zekası)

İçerik zekası, kullanıcının bilinçli kararlar almasına yardımcı olacak veri dolu bilgiler sağlamayı amaçlar. İçerik oluşturucuları için en büyük engel, hangi içeriğin hedef kitle ile rezonans yapacağını ve iyi performans göstereceğini bilmektir.

Yüksek etki içerik stratejisi oluşturmak için araştırma, veri ve zaman gereklidir. Müşterilerinizin sorunlarını belirleyerek ve ikna edici konular ve alt konular oluşturarak başlayın. Varolan içeriği, rakip içeriği ve arama trendlerini yapay zeka yardımıyla analiz ederek boşlukları, güçlü yanları ve fırsatları belirleyin.

Bu bilgilerle, pazarlamacılar içerik yol haritası geliştirebilir, nelerin iyi performans gösterdiğini, neyin iyileştirilmesi gerektiğini ve hangi yeni içeriğe ihtiyaç duyulduğunu önceliklendirebilirler.

Adım 2: Marka sesini, tonunu ve içerik için yolculuğu haritalandırmak

Web, e-posta, sosyal medya ve ücretli kampanyalar gibi çeşitli içerik platformlarında tutarlı bir marka sesi sağlamak her marka için bir zorluktur.

İdeal olarak, yapay zeka girişimleri marka sesinizi ve hedef kitlenizin tercihlerini analiz etmeli ve anlamalı, ton, dil ve hedef kitle kişiliklerini belirten özlü bir rehber oluşturmalıdır.

Bu, içerik oluşturmanın şablonu haline gelir, takımların tüm kanallarda markaya uygun ve hedef kitleye uygun tutarlı içerikler üretmelerini sağlar.

Adım 3: Konu ve marka sesi ile içerik üretme

Marka tutarlılığı için yazma ve düzenleme zaman alıcı, ancak önemlidir. İçerik boşluklarını ve net bir marka sesini belirleyerek, yapay zekadan fikirleri, hedeflenen ifadeleri, yetkili sitelerden gelen içgörüleri, hedef kitlenin ilgi alanlarını ve etkinlikleri çekebilirsiniz. 2024 itibariyle neredeyse popüler araçların tümü verilen içeren içerik taslaklarını saniyeler içinde oluşturabilir.

Bu yaklaşım zaman kazandırır, odaklanmayı içeriği tutarlı ve etkili hale getirir.

Yapay zekayı kullanarak, yaratıcılar kitlelerinin ihtiyaçlarına uygun geniş bir içerik yelpazesi oluşturabilirler. İşte çeşitli sektörlere özgü bazı örnekler:

  • Konaklama endüstrisi için bazı kullanım durumları arasında önerilen seyahat güzergahları, tanıtım materyalleri, bloglar, sosyal medya gönderileri ve yerel etkinlikler ve yapılacak şeyler hakkında iniş sayfaları bulunmaktadır.
  • Sağlık alanında, yapay zeka hasta eğitim materyalleri, araştırma özetleri ve sağlık tavsiyeleri makaleleri oluşturmada yardımcı olabilir.
  • Bankacılık içerik üreticileri, bilgilendirici makaleler, piyasa güncellemeleri ve kişiselleştirilmiş yatırım tavsiyeleri aracılığıyla finansal kavramları açıklamak için yapay zekayı kullanabilirler.
  • Otomotiv içerik üreticileri, ayrıntılı araba incelemeleri, bakım ipuçları ve endüstri haberleri makaleleri üretmek için yapay zekayı kullanabilirler.

Hedef, tüm yapay zeka destekli içeriğin, konular, anahtar kelimeler, marka sesi, hedef kitle vb. gibi özel değişkenleri tanıtarak bağlamsal olarak ilgili olduğundan emin olmaktır.

Adım 4: Varlıklar ve ilgili konular için içeriği optimize etme

İçerik, yalnızca bulunabilir halde, ilgili ve hedef kitlenize uzmanlık sunuyorsa etkilidir. Hızlı rehber ilkeleri belirlemek, çıktınızın içerik kalitesi, uzunluğu, meta bilgisi, konular, alt konular ve varlıklar gibi en iyi kısımları karşıladığından emin olmanıza yardımcı olur.

Sağlam bir kontrol listesiyle çalışmak, AI araçlarının doğru bildiği şeyleri hızlıca kontrol etmenizi ve hangi unsurların insan editörler tarafından geliştirilmesi gerektiğini belirlemenizi basitleştirir.

İdeal olarak, AI araçları, yazarların daha iyi kaliteli çıktılar oluşturabilmesi için oluşturulan içeriği optimize etmek için önceden oluşturulmuş gelişmiş bir rehber, bir SEO kontrol listesi ve iş akışlarına sahip olmalıdır.

Adım 5: İçerik dağıtım iş akışlarını kurma

Kaliteli içerik oluşturulduktan sonra, tüm kanallarda ve konumlarda sağlam bir deneyim sağlamak önemlidir. AI destekli içerik, doğrudan CMS’nize yayınlama veya standart iş akışlarına entegre etmek için çeşitli formatlardan orunsuz bir şekilde geçmelidir.

Tüm medya varlıklarının (resimler ve PDF’ler gibi) platformlar arasında tutarlı ve yüksek kaliteli bir kullanıcı deneyimi sağlamak için dahil edildiğinden emin olun.

Adım 6: Sayfa deneyimini ve teknik altyapıyı sağlama

Bir web sitesinin sayfa deneyimi doğrudan kullanıcı memnuniyetini etkiler. Yavaş yüklenen sayfalar bounce rate’i artırır ve etkileşimi azaltır.

Core Web Vital’ olarak tanımlanan problemlerinize mutlaka dikkat edin ve sitenizin performansını iyileştirin. (Search Console üzerinden ulaşılabilir.) Sağlam bir teknik kurulum, güvenli ve kullanıcı dostu bir siteyi garanti eder. Bu unsurlar bir araya geldiğinde, kullanıcıyı sitede tutmak kolaylaşır, etkileşimi ve dönüşümleri artırır.

Adım 7: Performansı ölçme ve analiz etme (içerik analitiği)

Eğer ölçemezseniz, iyileştiremezsiniz. İçerik yayınlamadan önce doğru KPI’ları belirlemek, analitik veri katmanının mevcut olduğundan emin olmak ve etkinin görülmesi ve doğrulanması için önemlidir. İçerik erişimini ve etkinliğini analiz etmek, içerik zekası için bir geri bildirim döngüsü oluşturmak için önemlidir.

İçerik boşluklarını kapatarak, bir sonraki odaklanmanız gereken konuları veya içerik türlerini belirleyebileceğiniz değerli içgörüler elde edersiniz.

Yapay zekayı içerik oluşturmanın bu stratejik yedi adımlık yaklaşımının her bir parçasına entegre etmek, bu gelişmekte olan manzarada ölçeklenebilirlik sağlar. En etkili fikirleri belirlemekten, zengin, optimize edilmiş içerikler üretmeye, yayınlamaya ve sonuçları ölçmeye kadar, yapay zekanın entegrasyonu verimli, hedefe yönelik ve ölçülebilir, nitelikli içerik oluşturmaya imkan tanır. Alanında uzman bir Dijital Ajans ile çalışarak hedefe yönelik, ölçülebilir ve verimli içerikler oluşturabilir, Google sıralamalarında rahatlıkla üst sıralara çıkabilirsiniz.

Yazar: Hakan Karaman

Bize Ulaşın
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Kapat