Blog yazıları yazmak beceri gerektirir. Okuyucunuzu ilgili tutmak için içeriğinizin yapısını düşünmeli ve keyifli tutmalısınız. Eğer insanlar bir makaleyi beğenir ve anlarsa, onu diğerleriyle paylaşmaya çok daha meyilli olacaklardır. Ve bu da sıralamanızı artıracaktır. Dolayısıyla, yazma becerilerinizi ve sıralamanızı geliştirmek istiyorsanız, SEO dostu bir blog yazısı nasıl yazılır konusunda bu ipuçlarıyla başlayın!
Bazıları için, SEO amaçları için yazmak ve izleyiciyi çekmek ve büyülemek gibi iki çelişen hedef gibi görünüyor olabilir. SEO dostu bir blog yazısı için elbette bulunmak istediğiniz kelimeler belirgin bir yerde olmalıdır. Ancak, anahtar kelimeleri aşırı kullanmak metninizin okunabilirliğini ciddi şekilde etkiler ki bunu kesinlikle yapmak istemezsiniz. Aslında, yüksek anahtar kelime yoğunluğu, Google’a anahtar kelimeleri metninizin içine tıkıştırmış olabileceğiniz sinyalini verebilir ve bu da sıralamanızı olumsuz etkileyebilir.
Bu yazı, SEO dostu ve okunabilir blog yazıları yazma ipuçları sunmaktadır. Bu iki hedefin her zaman el ele gitmesi gerektiğine inanıyoruz çünkü anlaşılabilir dilde yazmanın sizi daha fazla ziyaretçiye ulaştıracağına ve onları sitenizde tutacağına inanıyoruz.
Bigbang Dijital’in uzman SEO ve içerik uzmanlarından danışmanlık alarak hem blog hem de tüm web site SEO süreçleri için profesyonel destek alabilirsiniz.
Başlamadan Önce: Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Yazmaya başlamadan önce anahtar kelime araştırması yapmanız gerekmektedir. Arama sonuçlarını domine etmek istiyorsanız, izleyicinizin gerçekten ne aradığını bulmanız gerekecektir. Bu, yazılarınızda kullanmanız gereken konulardır ve metninizi oluştururken kullanmanız gereken anahtar kelimelerdir.
Anahtar kelime araştırmanızı yaptığınızda ve yazmak için odak anahtar kelimeler listesine sahip olduğunuzda, yazmaya başlama zamanı gelmiştir. İşte harika bir blog yazısıyla sonuçlanmanıza yardımcı olacak 10 ipucu!
SEO Dostu Blog Yazıları İçin İpuçları
Öncelikle, blog yazınızın iyi bir yazı olması gerekmektedir. Yeni bir blog yazısına başlarken, birçok blog yazarı sadece yazmaya başlar, aklına gelen her şeyi yazmaya başlar. Bu, doğal yazma yetenekleri olan bazı insanlar için işe yarayabilir, ancak diğerleri biraz yardıma ihtiyaç duyabilir.
1- Yazmadan Önce Düşünün!
Başlamadan önce, yazınızın mesajını dikkatlice düşünün. Okuyucularınıza ne anlatmak istiyorsunuz veya hangi merkezi soruyu cevaplamak istiyorsunuz? Makalenizin amacı nedir? Ve okuyucularınızın sayfanın sonunda ne yapmasını istersiniz? Bu soruların cevaplarını başlamadan önce yazın ve birilerinin arama niyetinin ne olabileceğini düşünün. Bunu anlamak için bir ipucu elde etmenin kolay bir yolu, sıralamak istediğiniz arama terimi için arama sonuçlarına bakmaktır.
2- Yazınız İçin Bir Yapı Oluşturun
Okunabilir ve SEO dostu bir blog yazısı yazmak için net bir yapı oluşturmanız gerekir. Bu, her yazının şunları içermesi gerektiği anlamına gelir:
- bir tür giriş (konunuzu tanıttığınız yer);
- bir gövde (ana mesajın yazıldığı yer);
- bir sonuç (ana fikirleri özetlediğiniz veya bir sonuca vardığınız yer).
Üç bölümde ne söylemek istediğinizi birkaç cümleyle yazın. Şimdi yazınızın özetini oluşturdunuz. Bu, yapılandırılmış ve okunabilir bir blog yazısı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Şimdi gerçek yazı yazmaya başlayabilirsiniz.
3- Paragraflar ve Başlıklar Kullanın
Herkes paragraflar kullanır, ancak herkes onları iyi kullanmaz. Güzel göründüğü için her yeni cümleyi yeni bir satıra koymayın. Ayrıca, paragrafları çok uzun yapmamaya çalışın. Her paragrafın ana fikrini düşünün. Bu ana fikri bir cümlede özetleyebilmelisiniz. Eğer bu mümkün değilse ve ana fikri açıklamak için daha fazla cümle kullanmanız gerekiyorsa, basitçe daha fazla paragraf kullanmanız gerekir.
Doğru başlıklar da okuyucularınızın metninizin belirli bir kısmının ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur. İnsanların makalenizin içinde yolunu bulmasını istiyorsanız, onları yönlendirmek için alt başlıkları kullanın. Alt başlıklar, okuyucuların sayfanızı taranmasına yardımcı olur ve makalelerinizin yapısını açıklar. Okunabilirlik için olduğu kadar SEO için de önemlidirler. Bu yüzden birkaç başlıkta anahtar kelimenizi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte, her başlıkta anahtar kelimenizi kullanmak metni sıkıcı ve doğal olmayan hale getireceğinden, bunu sadece bazı başlıklarda kullanmanızı öneriyoruz.
4- Geçiş Kelimeleri Kullanın
Geçiş kelimeleri insanların metninizdeki cümleler ve paragraflar arasındaki ilişkiyi tarayarak anlamalarına yardımcı olur. Örneğin, insanların ürününüzü satın almak için üç nedeni olduğunu varsayalım. ‘Öncelikle’, ‘ikincisi’ ve ‘son olarak’ gibi sinyal kelimelerini kullanmalısınız. Ayrıca, ‘ancak’, ‘benzer şekilde’ ve ‘örneğin’ gibi kelimeler okuyucularınıza net bir sinyal verir. Okuyucular, ‘özetlemek gerekirse’ veya ‘kısacası’ gibi kelimelerden sonra bir sonucun geleceğini hemen anlarlar. Geçiş kelimeleri metninize yapı eklemek için çok önemlidir.
5- İlgili Anahtar Kelimeler Kullanın
Makalenizi odak anahtar kelimenizle doldurmak, onun okunabilirliğini azaltır ve aynı zamanda sıralamanızı da etkileyebilir. Google daha akıllı hale geliyor ve kullanıcıların sevecekleri içerik yazmanızı istiyor. Sizin anahtar kelimenizi her diğer cümlede kullanmanızı istemiyor ve metninizin konusunu anlamak için başka yolları var. Google’ın metninizin konusunu anlamasının bir yolu da odak anahtar kelimenize ilişkin eşanlamlıları ve diğer ilgili anahtar kelimeleri tanıyabilmesidir. Bu nedenle, metniniz boyunca eşanlamlıları ve ilgili anahtar kelimeleri kullanmalısınız.
Eşanlamlılar, düşünmesi nispeten kolaydır. Ancak doğru ilgili anahtar kelimeleri düşünmek biraz daha zor olabilir. Bu nedenle, eklentimizde, odak anahtar kelimenize dayanarak bir düğmeye tıklayarak bir dizi ilgili anahtar kelime üretebilen yeni bir özellik tanıttık! Anahtar kelimenizin aramalarda kaç kez arandığı ve arama eğiliminin nasıl olduğu ile birlikte.
6- Makalenizin Uzunluğunu Optimize Edin
Blog yazılarınızın minimum 300 kelime olmasını sağlayın ancak makalenizin uzunluğunu dengeli tutun. Google uzun makaleleri sever, ancak makaleniz çok uzunsa kullanıcıları korkutabilir. Ziyaretçilerinize, makaleniz uzunsa tüm yazınızı okumalarını istemek oldukça fazla talep olacaktır. Bir blog yazısının ne kadar uzun olması gerektiğinden emin değilseniz, bu makaleye göz atın. Ve unutmayın, metninizi SEO dostu bir blog yazısı haline getirmek için metninizi boyunca odak anahtar kelimenizi kullanmaya devam edin!
7- Varolan İçeriğe Bağlantı Verin
Mevcut gönderinizle aynı konuda zaten içerik yazdıysanız, bu gönderilere bağlantı vermeyi unutmayın. Hem yeni blog gönderinizin, hem de varolan gönderilerinizi daha güçlü hale getirecek çünkü konuda otorite gösteriyorsunuzdur. Ayrıca, bağlantı yapınız da Google’daki sıralamanız için önemlidir. Ve unutmayalım ki, bir konu hakkında diğer içeriklere bağlanmak, okuyucularınız için harikadır. Araştırılan konuyla alakalı içeriklere geçiş yapmak kullanıcılara oldukça fayda sağlayacaktır.
Bunu iç bağlantı olarak adlandırıyoruz ve hem okuyucularınız hem de Google bunun için size teşekkür edecek. Okuyucularınızın içeriğinizi yönetmelerine ve sitenizdeki farklı içerikler arasındaki ilişkileri anlamalarına yardımcı olur, bu yüzden önceki içeriğinize bağlantı vermek için biraz zaman ayırın. İç bağlantı aracımız, sitenizdeki ilgili sayfaları ve gönderileri önererek size yardımcı olabilir.
8- Gönderinizi Başkalarına Okutun
Gönderinizi yayınlamadan önce, önce başka birinin okumasına izin verdiğinizden emin olun. Gönderinizin ana konseptini anladıklarından emin olun ve herhangi bir yazım veya dilbilgisi hatasını düzeltmelerini isteyin. Bu, metninizin okunabilirliği ve çekiciliği hakkında objektif bir görünüm sağlayarak size yardımcı olabilir. Yazdığınız konuda uzman olan birini takımınızda bulunuyorsa, gönderinizi onlara geçirmek önemlidir. Böylece ihtiyacınız olan her şeyi kapsayıp kapsamadığınızı kontrol edebilirler ve gönderinizi daha da iyi hale getirmek için önerilerde bulunabilirler.
9- Düzenli Olarak İçerik Ekleyin
Web sitenize düzenli olarak yeni blog gönderileri eklemek, Google’a web sitenizin canlı olduğunu söyler. Bu önemlidir çünkü siteniz aktif değilse, Google onu daha az tarar ve bu sıralamanızı olumsuz etkileyebilir. Ancak sadece gönderi yapmak için gönderi yapmayın. Gönderdiğiniz her şeyin yüksek kaliteli içerik olmasını sağlayın: bilgilendirici, iyi yazılmış makaleler okuyucuları eğlendirir ve arama niyetlerine uygun olur.
Düzenli olarak gönderi yapmakta zorlanıyorsanız, blogunuz için bir yayın takvimi oluşturmak harika bir fikir olabilir. Bu, bu süreci size ve ekibinize uygun bir şekilde yapılandırmanıza olanak tanır. Ayrıca, eskimiş gönderilerinizi zaman zaman güncellemeniz iyi bir fikirdir.
10- SEO Eklentisi Kullanın
Tamamen imkanlarla alakalı bu maddede alanında iyi birçok kelime ve konu araştırması yapabileceğiniz SEO eklentilerini kullanabilirsiniz. Her SEO eklentisinin farklılaştığı bir özellik olmakla birlikte blog yazma stilinize en uygun SEO eklentisini kullanabilir ve kusursuz bir içerik hazırlayabilirsiniz. Ya da tüm SEO tool’larını sizin için kullanan Bigbang Dijital ile iletişime geçerek SEO ve blog sürecini profesyonel bir şekilde yönetebilirsiniz.
Yazar: Hakan Karaman