Günümüzde işletmeler için internette görünür olmak son derece önemli. Bu açıdan rekabet güçlerini arttırmak için kendi işletmelerinin internette nasıl göründüğüne ve bunun yanında da ne kadar görünür olduğuna son derece önem vermekteler. Siz de firmanızın internetteki görünürlüğünü artırmak ve rakipleriniz arasından sıyrılmak için lokal SEO’ya önem vermelisiniz.
Kuruluş olarak yerel bir firma iseniz ve yerel SEO çalışmalarınız henüz başlamadıysa, işletme olarak son derece geride kalmış, birçok müşteri potansiyelini kaçırıyorsunuz demektir. Görünürlüğünüzü artırmak için siz de iyi bir SEO ajansı ile çalışarak yerel sorgularda işletmenizi ön plana çıkarabilir, potansiyel müşterilerinizi artırabilirsiniz.
Yerel SEO Nedir?
SEO; arama motorlarının sonuçlandırılmalarında, bir işletmenin web sitesinin sıralamalarını daha iyi bir dereceye ulaşması için yapılan teknik işlemlere denilmektedir. Bunu yanında yerel SEO (local) veya bölgesel SEO; bir firmanın arama motorlarında bölgesel anlamda yapılan listelemeler için belirli anahtar kelimelerde zirvede yer alarak lokal aramalarda daha görünür olmayı sağlayan çalışmalara denilmektedir.
Google arama motoru ile ilgili yerel SEO hizmetlerinin açılımı; Firmanın tüm bilgilerini kapsayan temel bilgileri, firmanın adı, bulunduğu adresi, web sitesi içeriği, iletişim bilgileri, çalışma saatleri, hizmetleri ve buna benzer tüm bilgileri Google arama motorlarında bölgesel şekilde yapılacak olan listelemeler için belirlenmiş olan anahtar kelimelerle en iyi seviyede yer almasına olanak sağlayan çalışmalardır. Bu açıdan yerel SEO, her işletmenin sahip olması gereken işlemlerdir. Bu işlemlerin sağladığı faydaların başında; küçük ölçekli işletmelerin de arama motorlarında web sitelerinin olması ve kendilerinden daha büyük konumda olan rakipleriyle rekabet edebilir pozisyona gelmesidir. Yerel SEO ölçüm kriterleri hakkında bilgi almak için tıklayın.
Yerel SEO Nasıl Yapılır? Sıralama Faktörleri Nelerdir?
Yerel SEO işlem olarak birçok farklı çalışmayı kapsamaktadır. Yerel SEO işlemlerinde hedef kitle belirlenir, anahtar kelimeler analiz edilir. Bu çalışmaların sıralama faktörleri şu şekildedir;
- İşletmenin konuma dayalı başlık etiketleri oluşturmak
- Mobil optimizasyon çalışmalarının yapılması
- Dahili bağlantı optimizasyonunun yapılması
- Kullanıcının arama amacına göre içeriklerin belirlenmesi
- Görsel optimizasyon çalışmalarının yapılması
- Sesli arama optimizasyonun yapılması
- Yerel amaçlı anahtar kelimelerin üretilmesi
- NAP düzenlemelerinin yapılması
- Kullanıcılar için URL düzenlemelerinin yapılması
- Yerel kaynaklardan yararlanma işleminin yapılması
- Sosyal medya yönetimi çalışmaları
- Google arama motorunda my business kaydının yapılması
- Google e diğer arama motorları için Yandex ve Apple harita kaydının yapılması
- Yorum çalışmalarının yapılması
- Firmaya doğru Backlink kanalları oluşturmak
Yerel Site İçi SEO Faktörleri Nelerdir?
İşletme olarak, WordPress alt yapısını kullanıyorsanız, iç SEO ayarlamanızı yaparken;
Rank Math SEO, All in One SEO, Yoast SEO gibi eklentilerle çok daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat WordPress dışında başka bir alt yapı kullanıyorsanız site içi SEO kapsamında birçok farklı faktörlere dikkat edilmelidir. Bu faktörler;
- Meta Title
- Sayfa Permalink Yapısı
- Başlık Etiketleri
- Anahtar Kelime Yoğunluğu
- Meta Açıklamaları
- Görsel Kullanımları
- Makale Başına Kelime Sayısı
- Şema Ekle – yapısal veri
- Dahili Bağlama
- Harici Bağlama
- Breadcrumb Doğru Kullanımı
- 404 Hatasını Düzeltme
Site içi SEO’da yapılması gerekenler ise;
- 60 karakterden daha az olacak şekilde bir meta başlık oluşturulmalıdır.
- 140 karakterden daha az olacak şekilde bir meta açıklama oluşturulmalıdır.
- Web sitesine video, slayt ve bunlara benzer multimedya eklenmelidir.
- Makalelere dahili bağlantılar eklenmelidir.
- Web sayfasını alakalı ve kaliteli sitelere giden bağlantılarla desteklemelisiniz.
- Site içi SEO araçları kullanılarak anahtar kelime boşluk analizi yapılmalıdır.
- Görüntüleri yüklemeden önce mutlaka optimize etmelisiniz.
- Web sayfasındaki yükleme hızını optimize etmelisiniz.
NAP Nedir?
NAP açılım olarak İngilizce sözcüklerden Name-Address-Phone şeklinde tasarlanmış bir kısaltmadır. Türkçe olarak isim-adres-telefon kısaltmasıdır.
NAP, işletmenin web sitesinde bulunan tüm iletişim bilgileridir. Google, web kullanıcılarında doğru bilgilere çok büyük önem verir. Bu yüzden işletmenin web sitesini optimize ederken, işletme bilgilerinin mutlaka doğru ve tutarlı olması gerekmektedir.
İşletme web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar veya arama motoru botlarının işletmenize kolayca ulaşabilmesi için, NAP düzenlemeleri doğru ve tutarlı bir şekilde yapılmalıdır.
Arama motorları işletmenin vermiş olduğu iletişim bilgilerine istinaden, konumunuzu belirler ve bu şekilde kolayca insanlara ulaşmanıza olanak sağlar. Eğer web sitenizde WordPress alt yapısı kullanıyorsanız çok kolay bir şekilde NAP ayarlarınızı yapabilirsiniz.
İşletmenizin bulunduğu konumda, yerel arama yapan kişiler en yakındaki işletmelere internet üzerinden ulaştıktan sonra işletme ile iletişime geçmek isteyecektir. Bu sebeple, web sitenizde bulunan iletişim bilgilerinizi mutlaka görünür şekilde ve doğru vermelisiniz.
İşletme adı, açık adresiniz, konum bilgileriniz ve telefon numaranız gibi bütün detaylara kullanıcılar çok rahat bir şekilde görebilmelidir. Bunun sonucunda da size web sitenizden ulaşan kişilerin ürün ve hizmetlerinizden satın alma ihtimali çok yüksek derecede artar.
Tüm bu işlemlerin işletmenize çok daha fazla yarar sağlamasını istiyorsanız; arama motorlarının işletme olarak size ve iletişim bilgilerinize çok kolay bir şekilde ulaşması amacıyla optimizasyon yapmalısınız. Bu sayede sitenizi ziyaret eden kullanıcılar; arama motorlarından şirketinizin iletişim bilgilerine çok kolay bir şekilde ulaşabilirler.
Ülkemizde bölgesel anlamda optimizasyon yardımına başvuran işletme sayısı oldukça fazladır. Bu sebeple hem ülke içinde hem de uluslararası alanda yerel SEO büyük önem taşımaktadır. Siz de SEO’nun geleceğinde oldukça öneme sahip olan lokal SEO için gerekli düzenlemeleri şimdiden yapıp görünürlüğünüzü artırmaya hemen başlayabilirsiniz.
Kaynakça
https://mailchimp.com/resources/what-is-local-seo/
https://www.brightlocal.com/learn/what-is-local-seo/
[simple-author-box]