Skip to main content

 

Blog ve web sitesi içeriği yazarlarının en çok zorlandıkları konulardan biri, okuyucular için içerik üretmenin yanı sıra Google’ın da anlayabileceği görünürlüğü yüksek içeriklerikler yazmaktır. Her ne kadar iyi bir içerik üretilmiş olsa da o içerik SEO uyumlu değil ise içeriğin arama motorlarında görünürlüğü düşük olabilir. Bu durumda Google botlarının da anlayabileceği bazı teknik kuralların dahil olduğu yazıların yazılması görünürlüğü arttıracağı gibi web sitesinin trafiğini de arttıracaktır. Bununla birlikte e ticaret sitelerinin pazarlama bütçe artırımına gitmeden büyümesinin en etkili yollarından biri SEO uyumlu içerikler bulundurmasından geçmektedir.

Sağlam bir otoriteye ve iyi bir backlink profiline sahip SEO uyumlu web sitelerinin arama motorlarındaki yeri üst sıralardadır. Bu da beraberinde daha çok tıklama, beğeni, bilinirlik ve kullanıcı getirmektedir. SEO uyumlu makalenin nasıl yazılması gerektiğinden bahsedecek olursak bu sürecin en önemlisi anahtar kelime seçimi olacaktır. 

Anahtar Kelime Seçimi

 

İçerik yazımına başlamadan önce ilk olarak konu ile alakalı anahtar kelimelerin seçimi ile başlanmalıdır. En doğru anahtar kelime seçimi iyi bir araştırma ve iyi bir rakip analizinden geçmektedir. Kelime hacmi yüksek olan kelimeleri anahtar kelime olarak seçmeniz Google botlarının oldukça hoşuna gidecektir ve site görünürlük ve trafiğinizi arttıracaktır. Konunuzun “ev yemeği çeşitleri” hakkında olduğunu varsayalım. Arama motoruna bu sorguyu arattığınızda aşağıdaki örnekte olduğu gibi Google size en çok aranan sorguları ve kullanabileceğiniz anahtar kelime önerilerini sunacaktır.

ev-yemegi-cesitleri-sorgusu

 

Bununla birlikte anahtar kelime seçiminde işinizi kolaylaştıracak Ahrefs gibi toollar da mevcuttur. Tabi bunların yanı sıra iyi bir SEO ajansı ile anlaşarak web siteniz için en doğru anahtar kelime seçimlerine doğrudan sahip olabilirsiniz.

İçeriğin Uzunluğu

 

Daha öncelerde 300 kelimelik ve bol içerikli siteler ön planda olurdu. Ne sıklıkla gönderi paylaşılırsa o sıklıkla trafik alınması beklenirdi. Günümüzde ise 1000-1200 kelimelik kaliteli ve daha az sıklıkta paylaşılan makalelere daha çok rastlanmaktadır. Bunun nedeni ise Google’ın getirdiği yenilikler ile birlikte önceliğini bu tarz makalelere vermesidir. Google kullanıcı deneyimini her zaman ön planda tutarak ilerlemektedir ve her geçen gün kendini geliştirmektedir. Bu tarz uzun ve kaliteli içerikler ile birlikte kullanıcının sorgusuna en iyi sonuçları ulaştırmayı hedeflemektedir. Bu sebeple 1000 kelimenin üzerindeki kelime tekrarının olmadığı konuyla anahtar kelime ve alakalı alt başlıklarının bulunduğu içeriklerin arama motorlarındaki görünürlüğü daha yüksek olacaktır.

Başlıklar ve Alt Başlıklar

 

Başlık ve alt başlıklar okuyucuların içeriği daha kolay okuyabilmesi ve yazının gözden geçirilebilir olması açısından nasıl önem taşıyorsa SEO için de bir o kadar önem taşımaktadır. Bu başlıkları H1,H2,H3,…,H6 etiketi olarak devam etmektedir. Arama motoru robotları site içerisinde gezinirken H etiketleri ile site otorsitesini daha iyi anlar böylece makalenin ilk sayfada sıralanmasına destek sağlar. Her sayfa mutlaka 1 adet H1 etiketli ana başlık bulundurmalıdır. Ardından H2 etiketli alt başlık ve sonrasında gerekli ise alt başlığın alt başlığı olarak yer alan H3 etiketli başlık gelmelidir. Bu düzen bu şekilde H6 etiketine kadar ilerleyebilmektedir. Unutmamanız gereken durum şudur ki bir makalede yalnızca bir adet H1 etiketli başlık kullanılmalıdır. Geri kalan h etiketleri ise birden fazla kullanılabilir.

Alt başlık Belirlemenin Püf Noktaları

 

Alt başlık seçimi yaparken belirlediğiniz anahtar kelimelerinden  bazılarını ve long tail kelimeleri alt başlıklarda geçirmenizde fayda vardır. Bununla birlikte alt başlık seçiminde zorlandığınız durumlarda Google tarafından sizlere birkaç öneri sunulabilmektedir. Daha önce verdiğimiz örnek üzerinden ilerleyecek olursak Google’a “Ev yemeği çeşitleri” yazdığımızda karşımıza görselde belirttiğimiz tarz örnekler çıkmaktadır. Bu sayede en çok aranan sorgular arasından konunuz ile alakalı alt başlık seçerken fikir sahibi olabilirsiniz.

 

ev-yemegi-cesitleri-sorgusu-hakkında

 

İçerik İçerisindeki Görsellerin Optimize Edilmesi

 

Makalenizi ilgi çekici ve paylaşılabilir kılan en önemli unsurlardan biri de görsellerdir. Özellikle blog sitelerinde sıklıkla eklenen görsellere alt text eklenerek görselin Google botları açısından anlaşılabilir olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra web sitesindeki görsellerin optimize edildiğinden emin olmanızda fayda bulunmaktadır. Çok büyük resimler sitenin yüklenme hızını yavaşlatma ile beraber kullanıcı deneyimini düşürmektedir. Web sitesi hızını etkileyen faktörler ve nasıl arttıralacağına dair ipuçları için Web Site Hızı Nasıl Arttırılır? & PageSpeed Optimizasyonu 2021 adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Geri Bağlantıların Önemi

 

Arama motorlarının içeriğinizi ilk sorgularda sıralama almasını sağlayan bir diğer kriterlerden biri ise aldığınız geri bağlantı sayısıdır. İçerik içerisindeki backlinkler trafik getirmesinin yanı sıra başka bir makaleniz ile arasında köprü görevi görmektedir. Makalenizde eski içeriğinize geri bağlantı vererek daha yüksek sıralama almasını sağlayabilir, her yeni içeriğinizde bir öncekine geri bağlantı vererek bu köprüyü sağlamlaştırabilir, arama robotlarının makalelerinizi daha rahat bulmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca içerik içerisinde yüksek kaliteli, saygın web sitelerine verilen bağlantılar, web sitenizin geçerliliğini artırarak SERP üzerinde daha iyi sıralamalar almanızı sağlar. 

En doğru arama motoru optimizasyon uyumlu web sitesi ve makaleler için başarılı bir ajanstan SEO hizmeti alabilirsiniz. İyi bir strateji ile web sitenizin tarfiğini arttırabilir, markanızın bilinirliğini arttırabilirsiniz. Başarılı bir SEO uzmanı web sitenizdeki içeriklerinizde hangi anahtar kelimeyi kullanacağını, hangi bağlantılar ile köprüyü kuracağını ve Google botlarına site hiyerarşisini nasıl doğru bir şekilde göstereceğini bilir ve sizin için bunu en doğru şekilde yapar. Böylelikle makalelerinizin arama motorlarındaki görünürlüğünü ve kullanıcı trafiği arttırabilirsiniz.

 

Yazar: Hakan Karaman

Bize Ulaşın
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Kapat