Skip to main content

Site Geliştirmeleri yapılmadan önce teknik açıdan herşeyin düzgün çalışır ve Google tarafından da doğru anlaşılır olması gerekir. E- ticaret sitelerindeki ürünlerin isimlendirilmesi ve kategorizasyonu konusuna geçmeden önce, sitenizdeki ürünlerin bu kriterlere uygun olup olmadığını kontrol etmekle başlayabilirsiniz.

Google tarafından görünürlüğünü maximize edebilmek ve doğru hedefleme stratejisiyle pazarda öne çıkabilmek için, aşağıda paylaştığım teknik seo checlistini kontrol ederek, sorunsuz hale getirmelisiniz.

2

Yukarıdaki görsel Canva ile yapılmıştır.

Ürün Sayfası Teknik SEO Checklist

  • Öncelikli anahtar kelimelerinizi belirleyin.
  • Ürün detayları hakkında bilgi vermek için long-tail kelime varyasyonları bulun.
  • Ürün title’ının karakter sınırını aşmadığına ve hedef kelimeyi barındırdığına emin olun.
  • Ürün sayfasındaki görselleri optimize edin.
  • Ürün görsellerinin alt textlerinin doğru yazıldığına emin olun.
  • Varyasyon seçimlerinde (renk, beden) url’in değişip değişmediğini kontrol edin.
  • Canonical stratejinizin doğru çalıştığına emin olun.
  • Ürün sayfanızın mobile friendly olduğuna emin olun.
  • Ürün sayfalarınızda ürün ismini bulunduran kısa ve açıklayıcı URL’ler kullanın.
  • Ürün sayfalarınızın crawl edilebilir olduğuna emin olun. (Search Console’dan nasıl göründüğünü kontrol etmenizi öneririz.)
  • Ürün sayfalarınızın sitemapinizde dinamik bir şekilde güncellendiğine emin olun.
  • Ürün sayfalarınızı iç linklerle destekleyin.
  • Her ürün sayfasında sadece ürün ismi değişerek tekrarlayan duplicate içeriklerden kaçının.
  • Structured data fırsatlarını (product schema vb) kullanarak içeriğinizi daha net sunun.
  • Ürün sayfası breadcrumb yapınızın doğru çalıştığından emin olun.

Önemli Not: Güçlü bulduğunuz rakiplerinizin ürün sayfası stratejilerini de her zaman göz önünde bulundurmak da fayda var.

Tüm bu adımlar tamamlandığında e- ticaret sitenizin ürün isimleri ve kategorizasyonunu en optimal şekilde geliştirebilmeniz için derlediğim bilgiler aşağıdaki gibidir. Keyifli okumalar!

E-Ticaret Sitelerinde Ürün İsimleri Ve Kategorizasyonu

E- ticaret sitelerinde ürün isimlendirme aşaması oldukça önem verilmesi gereken bir konu. Doğru isimlendirme; sitenin performansından, doğru yönlendirmelere kadar kullanıcı deneyimini direkt etkileyen bir faktördür. E-ticarette hangi sektörde olursanız olun ve nasıl bir ürün satarsanız satın, urun title’larina yoğun bir sekilde kafa yormanız ve ürünün ulaşmasını istediğiniz hedef kitleyi iyi çözümlemeniz gerekir.

Daha önceki yazımda içerik oluşturmanın evrimi ve isimlendirmenin öneminde etkili rolü olan Buyer Keywordleri incelemiştik. Kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse, informational, navigational ve transactional kelimelerin kulanıcıların bilgi alma veya satın almada etkin rol oynayan kelime öbekleri olduğunu vurgulamıştık. (Detaylı bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz: Buyer keywords nedir?)

Peki e-ticaret kategorizasyonu ve ürün isimlendirmelerinde en büyük rolü olan kelime gruplarının informational keywordler olduğunu biliyor muydunuz? ‘’Ekmek nasıl yapılır?’’ gibi bilgilendirici aramalar, informational sınıfındadır. Anahtar kelimelerin büyük bir kısmı ürün aramalarına göre şekilleniyor ve tam da bu noktada informational keywordler ön plana çıkıyor. (Örneğin; Panasonic ekmek yapma makinesi) 

Bir e-ticaret sitesi için anahtar kelime araştırmaları yaparken, ürün odaklı kelimelerin göz önünde bulundurulması büyük önem taşıyor. Gelin biraz daha detaylandıralım.

Bazı kullanıcıların Google aramalarinda oldukça spesifik aramalar yapabildiklerini biliyoruz. Bu yüzden anasayfa veya kategori sayfalarına yönlendirilmek yerine, direkt ürüne erişme beklentileri vardır. 

Öte yandan sitenin içinde gezinerek ürünlere göz atan bir kullanıcı için de ürün isimlendirmeleri farklı bir anlam taşıyor. Doğru isimlendirme; hem teknik, hem farkli kullanici tiplerine aynı anda hitap edebilmek, hem de Google’ın ürünü doğru algılayarak öne çıkarması açısından değerlidir. 

Ürün Başlıkları Ne Kadar Açıklayıcı Olmalı?

Bir ürün isimlendirilirken en önemli nokta, kullanıcıya faydalı bilgi veren bir title seçmektir. Ne kadar güçlü bir marka olduğunuzdan bagımsız olarak dikkat edilmesi gereken iki ana nokta var:

  • Ne sattığınız 
  • Hedef kitlenizin ürün hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu

Dünya çapında geniş kitlelere ulaşmış herhangi bir e-ticaret sitesini baz aldığımızda, aradığınız ürünü en basic kelimelerle yazdığınız anda bir çok farklı markanın karşınıza çıktığı onlarca seçenek görürsünüz. Ürün çeşitliliğini nokta atışı kelimelerle karşınıza tek tıkla sunan bir e-ticaret sitesi bu kalabalıktan sıyrılmayı başarıp kullanıcıyı kazanıyor. Aynı zamanda bunu başaran e- ticaret sitesinin user-friendly olduğu da su götürmez bir gerçek. Buna ek olarak, long tail keywordlerin, kısa arama terimlerine göre daha yüksek dönüşüm getirdiğini de belirtmek de fayda var. Çünkü ne istediğine çoktan karar vermiş ve spesifik bir ürün arayışı ile sitenize gelmiş birinin satın alma süreci çok daha hızlı gerçekleşecektir. Bu yüzden long tail keywordlerin öneminin bir kez daha altını çizmek de fayda var.

İpucu:

İyi bir e-ticaret sitesinde yaptığınız aramanın altında aşağıdaki örnekte olduğu gibi kategori önerisi görürsünüz. Bu yönlendirme kullanıcı deneyimini yükseltmeniz için oldukça yardımcı bir diğer faktör!

E- Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

Bazı ürünlerde ise ürün isminden ziyade marka ve modelin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Örnegin; ‘iPad Pro 11” dendiğinde yanina ‘tablet’ yazmamız gerekmiyor. Çünkü iPad araması yapan bir kullanıcıların çoğu bu marka ve modelin zaten bir tableti temsil ettiğini biliyor.

Aşağıdaki ürün title i Best Buy’dan alınmıştır

4

Bu durum aranılan ürün niteliklerine göre elbette degişiklik gösteriyor. Mesela arama, problem çözecek bir ürün için yapılacaksa, marka yerine muhtemelen bu problemi açıklayacak bir arama yapmamız gerekir. 

Örneğin, telefon tutma aparatı satıyorsanız title in problemi açıklayarak kullanıcıya ulaşması gerekir. 

Aşağıdaki ürün title i Best Buy’dan alınmıştır.

Aşağıdaki ürün title i Best Buy’dan alınmıştır

Ürün veya marka dışında kullanıcıyı o ürüne çeken farklı nitelikler de var. Ürüne veya o periyoda özel sunulan teklifler de kullanıcının ürüne olan ilgisini arttırır. Bunun gibi sizi rakiplerinizden ayıran ve kullanıcıya avantaj sağlayan niteliklerin de title a eklenmesi olumlu sonuçlar verebilir. 

Ayrıca, ürünün boyu, materyali, hangi yaş grubu icin uygun olduğu gibi özellikler de title a eklenerek ürün daha cazip hale getirilebilir. 

Aşağıdaki ürün title i Trendyol’dan alınmıştır

6

 

Aşağıdaki ürün title i Amazon’dan alınmıştır

7

Eğer spesifik bir ürünün detaylı bir şekilde arandığını biliyorsanız, talebe anında cevap verebilmek adına title i düzenleyebilirsiniz. Yani, ürünün materyali ve modeli ile ilgili aşağıdaki gibi açıklayıcı bir başlık seçmeyi tercih edebilirsiniz.

Aşağıdaki ürün title i Trendyol’dan alınmıştır

E- Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

Genel olarak title’a aşağıdaki üç elementin dahil edilmesi faydalı olacaktır:

1- Marka

2- Model ve Ürün Tipi 

3- Ürünün Anahtar Özellikleri

4- Renk (Hacim bazlı değerlendirilebilir)

Ürün Title Düzenlemesi Nasıl Olmalı?

Sıradaki aşama title oluştururken hangi niteliklere öncelik vereceğiniz olmalı. Bu sırada ürünü pazarlarken markanın mı, ürün tipinin mi daha etkileyici bir etmen olduğuna karar vermeniz gerekiyor. Özellikle ürün alım-satımı yapan e- ticaret siteleri için kabul gören standart formül şu şekildedir:

Marka + Model/ Ürün Tipi + Ürünün Nitelikleri

Elbette bu sıralamalarda istisnalar da yok değil. Eğer kendi başınıza bir markaysanız ve e-ticaret siteniz için title düzenlemesi yapıyorsanız, her üründe marka belirtmenize gerek olmadığını söylemekte fayda var. Örneğin Samsung gibi bir markanın her ürününün başında ‘Samsung’ yazması gereksiz olacağından, standart formül aşağıdaki gibi revize edilmiştir.

Aşağıdaki ürün title i Samsung official websitesinden alınmıştır.

E- Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

Bir diğer istisna da, eger ürün adı kullanıcıya bir şey ifade etmiyor ise, ürün nitelikleri ve ne işe yaradığı title da öncelikli olarak sunulabilir. Aşağıdaki gibi işlevi telefon tutmak olan aparatı title’da bunu geçirerek müşteriye ilk bakışta anlatabilirsiniz. Kullanıcının title i okuyarak yeterli bilgiye sahip olması gerektiğinin unutulmaması gerekir.

Aşağıdaki ürün title i Amazon’dan alınmıştır.

E- Ticaret Sitelerinde Ürün Sayfası Optimizasyonu

Kullanıcınızı iyi tanıyarak ve ihtiyaçlarına cevap vererek stratejiler üreterek, kullanıcı deneyimi baştan sonra doğru analiz edebilir ve uzun vadede markanızı ön plana çıkarabilirsiniz. 

Yazar: Miray Sancaktar

linkedin-icon-256-933473553

Bize Ulaşın
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Kapat