Skip to main content

SEO dünyasındaki en büyük etkinliklerden biri olarak kabul edilen Mozcon, bu yıl 15 – 17 Temmuz tarihleri arasında Seattle’da gerçekleşti. Gönül isterdi ki gidip yerinde inceleyelim, anında notları paylaşalım ama geldiğimiz noktada yazıyı İstanbul’dan hazırlıyorum. Umarım seneye orada oluruz. Neyse lafı fazla uzatmadan konuya gireyim. Siz de mozcon 2019 hakkında bilgiler ve paylaşılan teknikleri benim gibi kendi projelerinizde uygulamak istersiniz diye genel bir yazı hazırladım.

Keyifli okumalar 🙂

Mozcon 2019 Gün 1:

Rand Fishkin

Mozcon 2019’daki ilk güne damgasını vuran sunumlardan biri Rand of SparkToro idi. Genel hatlarıyla medyanın dönüşüm özeti ile başlayan sunum, genel inancın aksine hiçbir yeni teknolojinin eski teknolojiyi öldürmediğini kanıtlıyor. Yani her verinin bir sonraki aşama için önemli olduğunu ve onların değerlendirilmesi gerektiği bir nevi ortaya kondu. Kısacası, sesli aramalar artacak diye metinleri boş vermeyin demeye getirdi. Elbette bu motto her bağlam için kullanılır.

Google ile ilgili verdiği veriler ise SEO Camiası için daha kritikti elbette. Web sitelerine gelen trafiğin geçmiş yıllara oranla değişimini gösteren grafik oldukça çarpıcı. Buna göre Google, 2019’da, tarayıcı aramalarıyla 2016’da olduğundan 20 daha az organik tıklama gönderdi. Tabi ki bu aşamada rich snippet ve schema gibi şeylerin etkisi oldukça büyük.

FAQ ve HowTo Schema yazımızı okumak için tam buraya tıklayın.

Son olarak Rand Fishkin, tıklama olmasa bile markaların, SEO çalışmalarından nasıl yararlanması gerektiği üzerine strateji geliştirilmesi gerektiğini söylüyor. Bu bunun için çok tavsiye vermiyor. Sadece sosyal medyanın kaliteli bağlantılar kazanmak için eşsiz bir mecra olduğunu dile getiriyor.

Ruth Burr Reedy

Ruth Burr’un konuşmasında çıkarılacak en önemli nokta, SEO projeleri için verdiği taktikler olabilir. Özellikle içerik yönünde verdiği tavsiyeler dikkate alınmaya fazlasıyla değer.

Yukarıdaki tweet’de görebileceğiniz gibi Ruth Burr, optimizasyon yaparken arama motorunu manipüle etmeye çalışmak yerine kullanıcı odaklı içerik optimizasyonları yapmanızı tavsiye ediyor. Doğrusu bunu yapınca daha sıralama alındığı bir gerçek. En azından benim denemelerimde sonuç bu yönde gelişmişti.

Ruth Burr Reedy’nin kaliteli içerik için verdiği tavsiyeler ise;

  • Google’ın kalite değerlendirmelerini okuyup, inceleyin ve bu adımlara uyun.
  • Google için faydalı içerik sunup sunmadığınızı analiz edin.
  • İçerikleri daha basit ve daha net yazın.
  • Uzmanların yardımı ile konuyu daha güçlü hale getirin.

Klasik tavsiyeler gibi duruyor olsa da birçok insanı bunları es geçtiği ve spam tekniklere kurtarıcı gibi sarılma durumu hala aramızda.

mozcon19-ozet-ana-gorsel (3)

Rob Bucci

Rob Bucci belki anlattığı konu ile son dönemin en fazla merak edilen durumlardan olan Local SEO’yu aydınlatmaya çalıştı. Özellikle yerel aramalardaki fırsatların çokluğu ve rekabet zemindeki o karmaşık olan burayı çok daha değerli yapıyor.

Rob Bucci’nin ise yerel sıralamalar için verdiği istatistikler gerçek hoş. Buna göre;

  • SERP kısmında yer alan ve analiz edilen 1.2 milyon sayfanın %73’ü bir çeşit yerelleştirilmiş özellik içeriyor.
  • Takip edilen sitelerin %25’i pazarlar arasında belirli bir oranda değişkenliğe sahip.
  • Sayfaların %85’inde ise posta kodları en yüksek değişken durumunda.

Rob Bucci ise bu verileri verdikten sonra bu verilerin içerisinde olabileceğimiz bir taktik pek vermiyor ama mozcon’da olduğundan sanırım, Moz’un üzerinde çalıştığı Local Market Analytics toolunu öneriyor ve buradaki tavsiyelerin işe yarayacağını iddia ediyor. Denemeden bilemeyiz.

Darren Shaw

Rob Bucci sonrası lokal SEO alanında birkaç kelam eden kişi Darren Shaw oldu. Shaw, 8 aydır yürüttüğü projeden bazı detayları sıralardı ve kendinize bir yol haritası çizin demeye getirdi. Kısacası, yol haritasını belirleme işi size kalmış durumda.

  • Posta kodlarını takip edin. Özellikle hedeflediğiniz şehirdeki.
  • Google reviews kısmına önem verin.
  • Birkaç link almak fena olmaz ama ilerleyen dönemde yine azalan bir etkisi var..
  • Sitenizi tam yerel site haline getirin.
  • Bireysel stratejilerden kaçının.

Tüm bu bilgiler ile nasıl yol haritası çizersiniz bilemedim doğrusu. Özellikle siteyi yerel hale getirmek konusu biraz karmaşık gibi.

Shannon McGuirk

İlk güne damgasını vuran son konuşma ise (bana göre) Shannon McGurik’e aitti. Linkbuilding üzerine konuşan Shannon, klasik yöntemleri bir kenara atıp dijitalden faydalanın diyor. Türkiye’de biraz zor. Bunun içinde 3 tavsiye veriyor.

İlk olarak, trend konuları tespit etmek ve reaktif fırsat bulmak için her sabah mutlaka toplantı yapın. Uykusu alamayanlar ya da geç ayılanlar için kötü bir haber. Neyse ikinci tavsiyesine gidelim. İkinci olarak ise ekibiniz hem hikaye anlatıcısı olsun hem üreticisi. Sonuncusu ve bence en önemlisi, hangi içerik türlerinin iyi performans gösterdiğini anlayabilmek adına üç aylık periyotlar ile incelemeler yapıp bunları gelecek çalışmalar için raporlayın.

Mozcon 19’un ilk önünde öne çıkanlar aşağı yukarı böyleydi. Birazcık da ikinci güne bakalım.

Mozcon 2019 Gün 2:

 mozcon19-ozet-ana-gorsel (2)

Marry Bowling

Yukarıda hep bahsettik lokal SEO, yani artık öyle ki lokal SEO aşağı, lokal SEO yukarı durumuna bile geldik ama kimse de “ya bu lokal seo dedikleri şey niye bu kadar önemli” demedi ya da anlatmadı. Marry Bowling ise tam olarak bu konuda devreye giriyor ve çatır çatır tavsiyelerini veriyor. İşte kendisinin aktardıkları;

İlk olarak Mike Blumenthal’ın araştırmasına göre, yerel işletme dönüşümlerinin% 70’i SERP’de gerçekleşiyor. Yani web sitelerine tıklamadan, bu da web sitelerinin yüzdesini düşürüyor. Ancak her ikisi de önemli diyor Bowling ve yerel işletmelerin markalı olması gerektiğinin altını çiziyor çünkü Google marka sever. Bunun içinde diğer sitelerin, bizim hakkımızda ne dediğini kontrol etmemiz şart.

Ek olarak GMB’deki yani Google My Business kısmındaki bilgilerinizin güncel olması oldukça önemli. Yani adresinizi, telefon numaranızı doğru girmeniz gerekiyor. Ek olarak hakkında yapılan incelemeleri kontrol edin, markanızdan daha çok bahsedilmesi için PR’a yatırım yapın.

Cassie Gilette

Cassie, diğer konuşmacılara nazaran daha farklı bir konuya girerek, içerikten bahsediyor. Cassie’nin tavsiyelerine göre içeriği içerik yazmak için yazmayın çünkü web’de içerik okuyanların sadece %20’si ne okuduğunu daha sonra hatırlıyor. Bu yüzden içeriğinizi okuyanlarda anılar yaratın ve yaratıcı olun diyor. Blade Runner 2049’u izleyenler anı yaratma kısmını daha iyi başarabilir belki orada da böyle şeyler vardı.

Konumuza dönecek olursak, Cassie anı yaratmanın bazı tüyolarını veriyor. Tabi öyle çok ahım şahım tüyolar değil ama iş görür şeyler. İşte Cassie Gillette ile anı yaratacak içerik yazma tavsiyeleri;

  • İnsanlar kendilerini önemseyen markaları önemser. Onları özel hissettirebilirseniz kazanırsınız.
  • Hedef kitlenizin demografik ve psikografik özelliklerini çıkarıp, bunlara dikkat edin. Sonrasında ise içeriğinizin hedef kitleye uyuşmasını sağlayın.
  • İnsanların sorularına en kısa sürede yanıt verebilmek için içeriğinizi açık ve net ifadeler ile donatın.
  • İçeriğin için resimler, hatta gifler ekleyin. GİF gibi hareketli imgeler, içeriğin dikkat çekmesini sağlar.
  • Renklerin önemini es geçmeyin.
  • Aktaracağınız şeyi saf bilgi olarak aktarmak yerine hikayeleştirin. İstatistiklere göre bu yöntem içeriği %22 daha akılda kalıcı hale getiriyor.

Marie Haynes

Marie Haynes’de tıpkı Cassie Gilette gibi farklı bir konuya değinen isimlerden. Haynes konuşmasında EAT (yani E=Expertise(Uzmanlık), A=Authority(Otorite) ve T=Trust(Güven))’nın nasıl daha gelişmiş bir hale getirebileceğimizi anlattı. Haynes’e göre bunu sağlamanın yolları ise;

  • Yayınlardaki sözleri almak için tool kullanın.
  • Veri yayınlayın.
  • Cevabı olmayan sorulara cevap olan makaleler oluşturun.
  • Yaygın sorunlara çözüm bulmaya çalışın.
  • Testler yapıp sonuçlarını paylaşın

Ek olarak sitenize, bir konu hakkında yetkili kaynaktan link çıkışı yapılması da EAT için oldukça önemli bir faktördür.

Areej AbuAli

Mozcon 2019’daki en güzel konuşmalardan biri Areej AbuAli’ye aitti. Crawl Budget gibi kritik konulardan tavsiyeler veren AbuAjli, indexlenebilirlik hakkında hoş bir konuşma gerçekleşti. Areej’in konuşmasındaki satır başları ise,

Audit raporu çıkarıyor iken sorunun ne olduğunu ortaya koymak dışında, bu soruna neden olan şeyleri öğrenmek ve bunları da önerilen çözüm yöntemlerine dahil etmek sizi ileri taşıyacak bir eylem olabilir. Bununla birlikte, Google botlarına site taraması yaparken iyi bir şekilde yol gösterilmesi gerekiyor. Bu yüzden de gereksiz sayfalara no-index olarak tanımlanıp, bunların robot dosyasından da çıkarılması oldukça önemli.

Hangi içeriğin index alması gerektiği ve neden önemli olması gerektiğini belirlemek için ise arama hacimlerine dikkat edebilirsiniz. Düşük arama hacimli bir anahtar kelimeyi index almak her zaman mantıklı bir hareket olmayabilir.

Areej’in en dikkat çekici tavsiyelerinde biri ise, web sitelerinin farklı ana bölümleri için ayrı site haritaları oluşturup gönderme tavsiyesi oldu. Bunun index sorununa daha kaliteli bir çözüm olacağı yönünde fikirleri var.

mozcon19-ozet-ana-gorsel-areej

Christi Olson

Microsoft çalışanlarından Christi Olson, Mozcon’da Microsoft bünyesinde yaptıkları bir çalışma üzerinden sesli aramaların önemini ortaya koydu. İlerleyen dönemde tamamen hayatımıza entegre olması beklenen sesli aramalar, geleceğin SEO atmosferini şekillendirecek olan detayların başında. Microsoft araştırmasına göre ise sesli aramalar günümüzde;

  • Araştırmaya katılanların %69’u sesli arama özelliklerini kullanıyor.
  • Buna göre hanelerin %75’i 2020 yılına kadar dijital asistan kullanacak.
  • Perakende alım, e-ticaret gibi konularda ise önümüzdeki 5 yılda tüketicilerin yarısı sesli asistan desteği alacak.
  • Bu dönemde ise sesli aramlarla yapılan sorgularda değişim gösteriyor. Aramalar yanıtlardan, eylemlere doğru devam ediyor. Buna göre, “ışığı aç” gibi bir akıllı eylem yerine “yapmak istiyorum” gibi eylemler olacak.
  • Sesli aramalarda konuşulan cevapların %40’ı pasajlardan geliyor. Sesli aramalarda yer almak için hala metin içerikler önemli.
  • Speakable schema verilerini kullanın. Her ne kadar sadece haberler için uygun deniliyor olsa da haber dışı sitelerde de gayet kullanılıyor ve çalışıyor.

Mozcon 2019 Gün 3:

 mozcon19-ozet

Cindy Krum

Üçüncü ve son günün en önemli konuşmalarından birini Cindy Krum yaptı. Krum, yaptığı konuşmasında fraggles, mobil index ve SERP’ün geleceği gibi konular üzerine detaylı bir anlatımdı. Cindy Krum’un konuşmasındaki satır başlarını ise şöyle özetleyebiliriz;

  • Tek bir sayfa içerisinde soruları sıralamak ve onlara cevaplar bulmak her zaman verimli bir yol olmayabilir çünkü bu tarz sayfa sonsuz sayıda soruya cevap bile olabilir ya da tam tersi senaryo yaşanabilir. Bu yüzden spesifik sorulara yanıtlar vermeniz işinizi daha kolaylaştıracak gibi.
  • Google’un yeni amacı daha fazla web sitesini indexe almak değil. Index içerisinde olan web sitelerinden daha fazla bilgiyi elde etmek. Bunun içinde fraggleslar eşsiz birer çözüm. Ancak Cindy Krum nasıl fraggles’da nasıl çıkarsınız bunu çok söylemiyor. Benim tavsiyem ise TOC yani Table of Context kullanmanız. Deneyin işe yarıyor, yaramazsa bile ne kaybedersiniz ki.

Rob Ousbey

Rob Ousbey konuşmasında biraz daha SEO’nun teknik yönlerine ve bu yönlerin değerlendirilme felsefesine girdi. Bunu değişen Google algoritmaları üzerinden rahatlıkla anlatmak, kendisinin temel hedefi.

Rob Ousbey’e göre öncelikle “bu yöntemleri her zaman deniyoruz ve işe yarıyor” düşüncesini kafanızdan çıkarıp atmanız gerekiyor. Adam haklı yani devlet memuru gibi aynı şeyi 40 yıl yapmak SEO mantığına aykırı bir şey. Rob’un yaptığı denemelerde ise artık ilk sıralarda index almanın yolu o eski spamler ile dolu şeylerden geçmiyor. Rob ve ekibine göre günümüzdeki sıralama faktörü, kullanıcı deneyimi ve onların memnuyeti.

Son olarak ise Ousbey, A/B testine fazlasıyla önem veriyor. Ona göre günümüzde SEO çalışmalarında başarılı olmak için A/B testi gibi testlerin daha fazla yapılması ve buradaki sonuçlara göre yeni stratejiler geliştirilmesi gerek.

Gref Gifford

Gref Gifford’un konuşması üç günlük Mozcon macerasındaki en iyi konuşmalardan biri olabilir. Q&A schema, Google Postları ve yerel işletme sayfaları hakkında gayet işlevsel bilgileri Gifford, dinleyicilere aktardı. Ben de Gifford’un konuşmasında önemli noktaları madde madde aşağıda sıraladım. Burun sizi aşağı alalım;

 

Google Gönderileri İçin Verdiği Tavsiyeler;

  • Resimlerinizi upload ederken 1200×900 formatını kullanın.
  • Küçük resimlerin boyutları hem masaüstü hem de mobilde aynı olmalı. Hem mantıklı olan bu.
  • Video yükleyeceğim diyorsanız da Gred maksimum 100 mb olsun veya 30 saniyeyi geçmesin diyor.
  • Gönderilerinizin değerlendirilmesi için ifadeler ekleyin.
  • Mesajlarınızın etkisini ölçmek için Google Analytics kısmını ona göre optimize edin.

 

Q&A Schema;

  • Q&A schemaları bir çeşit yeni SSS olarak görün. Bunu biz daha önceki yazımızda belirtmiştik. Onunda linki burada.
  • Bu sistemde oylama kısmı önemli. En fazla oy alan cevap ilk çıkar.
  • Bu tarz bir schema kullanıyorsanız telefon numarası ya da ayrı bir URL eklemeyin.

Mozcon 2019 Özet - Greg

Joelle Irvine

Joelle Irvine resim ve görsel arama optimizasyonu yapılması halinde gelecek olan altın fırsatı anlattığı bir sunum yaptı. Joelle’nin bu konuda verdiği teknikler ise dikkate almaya değer. Özellikle de Pinterest gibi platformlardan nasıl yararlanılır bunları güzelce özetliyor.

Irvine’nın dediği ve öncelikle kabul etmemiz gereken şey şu, görsel arama ile resim arama aynı şey değil. Buradaki durum içerik için resim arama konusu. Özellikle Google Lens gibi platformlar ise bu tarz aramalarda ne yapmak istediğinizi bilmediğiniz zaman size yardım eder. Ancak bunun daha ileri versiyonunda ise Pinterest var ve arama yapanların asıl amacı aslında sandalye bulmak değil. Sandalyeye uygun halı bulmak gibi şeyler.

Ve işin en güzel yönü bu tarz araştırma yapan kişi oranı %62. Dile kolay ve yatan fırsatı siz düşünün. Şu an için pinterest gibi platformlar, evde dekorasyonu, giyim gibi konular için sık sık kullanılıyor olsa da her sektör rahatlıkla bu alana entegre olarak daha geniş kitlelere ulaşım sağlayabilir.

Joy Hawkins

Joy Hawkins’de lokal SEO üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Ancak meslektaşlarına kıyasla daha farklı şeyler anlattı. Onu diğerlerinden ayıran şey ise organik algoritma ile yereli birbirinden ayırmayı başarması oldu.

İşte Hawkins’in yerel algoritmayı organik algoritmadan ayırdığı alanlar;

  • Yakınlık;

Yakınlık yerel aramalardaki 1 numaralı sıralama faktörü ancak organik için bu böyle değil. Yapılan araştırmadan ortaya çıkan şey ise aramaya yakın bir işletme olmanın yerelde oldukça büyük fayda sağladığı oldu.

  • Sıra Tabiki;

GMB’deki potansiyel müşteri fırsatlarını sonuna kadar değerlendirmeyi ihmal etmeyin ve müşterilerinize satışlarınızı gösterin. Böylece Google’ın kafası da az karışacak.

  • GMB Açılış Sayfası;

Hawkins’e göre GMB’ye bağladığınız sayfanın ana sayfa olması daha fazla trafik getiriyor. Genellikle yerel sayfa bağlanıyor olsa da, Hawkins araştırmalarında bunu bulmuş durumda.

  • Yorumlar;

Yorumlara mutlaka önem verin. Onları kaldırmak yerelde çakılmanıza neden olabilir.

  • Filtreleme Kullanın;

Possum filtresini kullanın.

  • İşletme Adındaki Anahtar Kelimeler;

Her ne kadar Google yönergelerine aykırı olsa da işe yarayan bir yöntem. Yani siz de olmayan bir şeyi rahatlıkla oraya ekleyebilir ve sıralama aldığınızı görebilirsiniz ama bu yöntemi kesinlikle denemeyin.

  • Sahte Listeler;

Bir diğer karanlık yöntem de sahte listeler oluşturmak. Müşterilerinizin yerel sıralamalarını artırabileceğinden, spam girişlerini müşterilerinizini rapor ederek zaman geçirin.

Mozcon 2019’daki en önemli konuşmalar ve orada öne çıkan detayların hemen hemen hepsi bu kadardı. Umarım ki keyifli bir okuma olmuştur ya da daha geliştirilebilir diyorsanız da aşağıdaki yerlerden iletişime geçebiliriz.

Maytheforcebewithyou.

Yazar: Emre Balcı

linkedin-icon-256-933473553Twitter Icon

Bize Ulaşın
Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Kapat